неделя, 7 април 2013 г.

Търсенето на инвестиционно сребро скача с 30 на сто

През последните две седмици цените на златото и среброто се стабилизираха и е твърде вероятно към момента двата благородни метала да са достигнали дъното на моментната низходяща корекция. От началото на март до момента жълтият метал е поевтинял с 0.4 на сто в долари, но е поскъпнал с 1 на сто в евро и се търгува на нива от 1585 долара или 1225 евро за тройунция. По-евтиният му братовчед - среброто, поевтиня с 1.1 на сто в долари, но поскъпна с 0.6 на сто в евро и се търгува на нива от 28.6 долара или 22.20 евро за тройунция според цените на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали.
И докато поевтиняването на златото от началото на годината бе съпроводено и от намаляване на позициите на борсово търгуваните фондове, то при среброто по-ниската цена доведе до точно обратното - позициите на борсово търгуваните фондове, инвестиращи в сребро, се увеличиха с 23 милиона тройунции и са близо до рекордно високи нива. От една страна, инвеститорите, които търсят защита от бъдеща инфлация, валутно обезценяване и икономическа несигурност, избират среброто като по-евтина алтернатива на златото.
От друга страна, среброто изглежда атрактивно и от гледна точка на положителните данни (поне към момента) от икономиката на САЩ. Близо 50 на сто от годишното търсене на сребро е за индустриални приложения и евентуален старт на икономическо възстановяване (колкото и малко вероятен да е в сегашната икономическа обстановка) би бил доста позитивен за повишаване на индустриалното търсене на среброто (за сравнение: при златото едва 10 на сто от годишното търсене е индустриално). Именно уникалната двойнствена природа на среброто - то е едновременно и благороден метал, и индустриална суровина, е сред инвестиционните преимущества, които ще повишат инвестиционното търсене за сребро с около 30 на сто през 2013 според анализаторите на SocieteGenerale.
Източник: www.marica.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар